Regionalne smaki.

Jeśli przyjeżdżamy na jakieś tereny po raz pierwszy, najczęściej jesteśmy zainteresowani tamtejszą kuchnią i chcemy spróbować nowych, nieznanych dla siebie smaków. 

I nie ma tu znaczenia, czy wybieramy się hen daleko za granicę, do innych krajów, a nawet na inny kontynent, czy też pozostajemy w obrębie granic naszego kraju.

Kuchnia Polska podzielona jest na kilka kuchni regionalnych (szacuje się, że na ok. 10) ze specyficznymi przyprawami i produktami w nich używanymi. Rozwój i smaki poszczególnych kuchni regionalnych kształtowały się przez dekady i uzależnione były od takich czynników jak dostęp do rzek i morza czy produktów leśnych.

Jedną z  mniej znanych (choć niesłusznie) kuchni regionalnych jest kuchnia łemkowska popularna na terenie Beskidu Sądeckiego. Wprawdzie samych Łemków w tym obszarze nie ma już tylu, co przed wojną, niemniej jednak tradycje kulinarne są tu kultywowane. Skosztowanie potraw wywodzących się bezpośrednio z kuchni łemkowskiej będzie nie lada przeżyciem. Wprawdzie jest ona dość jednorodna, prosta i bogata w węglowodany, ale jednocześnie niesamowicie smaczna. Taką Polacy chyba lubią najbardziej.

Więcej informacji dotyczących współczesnej łemkowszczyzny znajdziecie na: http://www.krynica.pl/Wsp%C3%B3%C5%82czesna-%C5%81emkowszczyzna-c173.html